YÖK-TUSAŞ İş Birliği Protokolü’nde Yer Alan “Lift Up + + Projesi” Tanıtıldı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) arasında imzalanan protokolde yer alan Lift Up ++ projesi, proje bünyesinde oluşturulan çalışma grubu üyelerine tanıtıldı.
Gazi Üniversitesinde gerçekleştirilen toplantıya Proje Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan başkanlık etti. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ve TUSAŞ yetkililerinin katıldığı toplantıda iş birliği sürecini koordine edecek çalışma grubu üyesi Araştırma Üniversitelerinin rektör yardımcıları da yer aldı.
Prof. Dr. Naci Gündoğan yaptığı konuşmada “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çok önemli bir yasanın görüşmeleri var. Doktora sonrası araştırma görevlilerine istihdam yaratma imkanı veren bir yasa görüşülüyor. Bu önemli teklif yasallaşınca üniversite sanayi iş birliğinin alt yapısı olacak. Biz YÖK olarak Üniversite Sanayi iş birliğini çok önemsiyoruz ve iş birliklerini her fırsatta tüm gücümüzle destekliyoruz.” dedi.
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil ise konuşmasında Milli Muharip Uçağı hakkında bilgilendirmede bulundu. Milli Muharip Projesi’nde 1600 çalışanın olduğundan bahseden Kotil bunların dışında üniversitelerden gelecek yeni öğrencilerin hazır gelmesinin önemli olduğunu vurguladı.
-“Üniversitelerin içinde var olmak istiyoruz.”
Üniversitelerin laboratuvarlarını ve deneysel imkanlarını kullanmak istediklerini belirten Kotil, bu deneysel imkanlardan ve laboratuvarlardan yararlanmak için üniversitelerin akademik desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Kotil, “Bu çalışmalar bugün için değil, yarın için”. ifadesini kullanarak “Bir mühendisin görmesi gereken her şey bizde var. Bu nedenle iş birliği istiyoruz. 10-20 yıl sonrası için teknolojiler geliştiriyoruz.” açıklamasında bulundu.
-“Amacımız kod geliştirmek.”
Temel Kotil her bir üniversitenin teknoparklarında birer mühendis bulundurmak istediğini belirterek, öğrencileri buralarda stajyer olarak kullanmak istediklerini sözlerine ekledi. Üniversitelerin laboratuvarlarının TUSAŞ’a açılması gerektiğine dikkat çeken Kotil, her bir okulda 20 çalışanın olduğu bir yer istediklerini ve amaçlarının kod geliştirmek olduğunun altını çizdi.
TUSAŞ Üniversite İlişkileri Müdürü Süleyman Demir ve TUSAŞ Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özkan Altay tarafından çalışma grubu üyesi rektör yardımcılarına proje ile ilgili bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi.
-YÖK-TUSAŞ arasında İş Birliği Protokolü-
YÖK ile TUSAŞ arasında yapılan görüşmeler çerçevesinde 24 Haziran 2022 Cuma günü TUSAŞ’ta iş birliği protokolü imzalanmış ve protokol törenine Araştırma Üniversiteleri rektörleri de katılım sağlamıştı.
Protokol kapsamında, YÖK ile TUSAŞ arasındaki iş birliğinin artırılması, üniversitelerimizde doktora yapan öğrencilerin, TUSAŞ Teknoloji Yol Haritası Kazanım Planı’nda yer alan çalışma konularına ve TUSAŞ’ın stratejik önceliklerine göre TUSAŞ tarafından belirlenen tez konularında çalışmalarının desteklenmesi ve TUSAŞ imkân ve kabiliyetlerini kullanarak sanayi problemlerinin çözümüne katkıda bulunmalarının sağlanması amacıyla Bilimsel Araştırma Programı kapsamında 200 doktora öğrencisinin TUSAŞ’ın belirlediği konularda çalışmalar planlanmaktadır. Burs alacak doktora öğrencileri, YÖK ve TUSAŞ ortaklığında gerçekleştirilecek panellerde seçilecektir.
Önümüzdeki dönemde YÖK ve TUSAŞ ortak araştırma ve geliştirme projeleri yapma adına birbirileriyle etkili bir koordinasyon halinde olacaklardır. Bu nedenle ilgili üniversitelerin rektör yardımcılarının bulunduğu bir çalışma grubu oluşturuldu.
Yürütücülüğünü YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın yaptığı çalışma grubunda, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma kapsamında belirlenen 23 Araştırma Üniversitesinin rektör ve rektör yardımcıları üye olarak yer almaktadır.