Köy çocuklarından güneş enerjili araba

Suruç Dumlukuyu Köyü’nde eğitim alan ortaokul öğrencileri, TÜBİTAK Bilim Fuarı’na icat ettikleri araçla katıldı. Saatte 25 kilometre hız yapan ve güneş enerjisiyle çalışan otomobili yapan köy çocuklarının hedefi, doğal kaynaklardan faydalanarak, yaşanabilir ortamlar yaratmak.
Şanlıurfa Suruç’a bağlı Dumlukuyu Köyü’nde taşımalı eğitim veren Dumluköy Ortaokulu öğrencileri, zorlu koşullara rağmen güneş enerjisiyle çalışan araba geliştirdi. Bölgenin ikliminden faydalanmak isteyen üç 8’inci sınıf öğrencisi, fen bilimleri öğretmeni Kürşat Şen’in danışmanlığında 25 kilometre hız yapabilen araba geliştirdi.

Köy koşullarında; elektrik kesintileri, kaynak eksikliği, internetin olmaması gibi sınırlı imkanlarla TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı için üç ayda ürettikleri arabanın çocuklar için çok önemli olduğunu anlatan Şen, süreci şöyle özetledi:
“Bölgede güneş enerjisinden faydalanmak istedik. Teknik bilgilere sahip olmadığımız için önce araştırma yaptık. Ortaya çıkması üç ay sürdü. Köy koşullarında aracı tasarlarken sık sık kesilen elektrikler, internetin olmaması, okul kütüphanesindeki kaynakların yetersizliği, maddi sorunlarla karşılaştık. TÜBİTAK tarafından bilim fuarına katılacak 14 projemiz için 5 bin lira fon verilmişti. 4 bin lirayı bu arabaya harcadık. İmkanlarımız olsaydı daha iyi bir araç ortaya çıkarmak isterdik ama öğrenciler başlangıç için mutlu ve bu konuda çok umutlu. Projede yer alan çocuklar deneyim kazandı, onlar işin içine girdi, izledi, yardım etti… Öğrenciler, bu konuda hiç altyapısı olmamasına rağmen ellerinden geleni yaptı. 25 kilometre hız yapan, iki kişilik güneş enerjisiyle çalışan araba ortaya çıkınca birçok öğrencinin bilime ne kadar ilgi duyduğunu yakından gördüm. Heyecanlılar, merak ediyorlar, uğraş veriyorlar. Amacım daha fazla çocuğu farklı projelerin içine katmak, onlardaki yetenekleri ortaya çıkarmak.”

‘MUTLU VE GURURLUYUZ’
Dumlukuyu Köyü’ne 6 kilometre uzak köylerden taşımalı eğitimle okula gelen 8’inci sınıf öğrencilerinden Mehmet Şahin, “Gelecekte ham maddelerin biteceği için yenilenebilir enerji kaynaklarından bir şeyler yapmak istiyorum. Okulumuzda sürekli elektrik kesintileri olduğu için güneş paneli kullanarak enerji üretmeyi hedefledik” diyor. 14 yaşındaki Hüseyin Doğan ise, “İmkanım olursa yeşil ev projesiyle yaşayabileceğim bir ev yapmak istiyorum. Bu aracı yaparken çevreci olmasına özen gösterdik ve sonuçları görünce çok mutlu oldum” diye konuşuyor. Azat Samur da, “Gelecekte tüm doğal kaynaklardan yararlanmak istiyorum. Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji kaynaklarını kullanarak yaşanabilir bir ortam yaratmak istiyorum. Bu aracı yaparken köyümüzde ve yöremizde bir ilk olması beni gururlandırdı ve diğer arkadaşlarıma da özgüven verdi” sözleriyle projenin kendisi için önemini anlatıyor.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.