DGS sınavında değişiklikler / Son başvuru 24 Mayıs !

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, 21 Temmuz’daki Dikey Geçiş Sınavı’nın (DGS) ilk kez 81 ilde yapılacağını ve adaylara 120 soru için 140 dakika yerine 150 dakika cevaplama süresi verileceğini açıkladı. Özer, ÖSYM Değerlendirme Raporları serisinin ikincisinde meslek yüksekokulları (MYO) ve açıköğretim fakültesi (AÖF) ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin, lisans programlarına geçişleri için yapılan 2017 DGS’nin incelendiğini ve raporda sınava ilişkin iki önerinin yer aldığını söyledi.

DGS başvuruları hakkında ayrıntılı bilgi için : 

http://www.osym.gov.tr/TR,15013/2018-dgs-basvurulari-alinacak-16052018.html

Birinci önerinin sınav süresiyle ilgili olduğuna işaret eden Özer, “DGS’de sayısal testte 60 ve sözel testte 60 olmak üzere adaylara toplam 120 soru için 140 dakika cevaplama süresi veriliyordu. ÖSYM raporunda testlerde işaretleme yapmayan aday sayılarının yüksek olması nedeniyle sınav süresinin iyileştirilmesi öneriliyordu. Bu öneri, YÖK tarafından kabul edildi. 2018 DGS’de 120 soru için 140 dakika yerine 150 dakika cevaplama süresi verilecek” diye konuştu.

Prof. Dr. Mahmut Özer, ÖSYM’nin değerlendirme raporunda yapılan ikinci önerinin ise DGS puanının hesaplanması ile ilgili olduğunu belirtti. Raporda, sayısal ve sözel testlerde negatif ve ham puanlarda yoğunlaşma görüldüğü için adayların puanlarının hesaplanabilmesi için her iki testten de 0,5 ham puan alma koşulunun getirilmesinin önerildiğini belirten Özer, “Bu öneri de YÖK tarafından kabul edildi. 2018 DGS’de adayın puanının hesaplanabilmesi için 60 sorunun yer aldığı sözel testten en az 0,5 ham puan ve yine 60 sorunun yer aldığı sayısal testten en az 0,5 ham puan alması gerekiyor” dedi.

DGS adaylarına iki müjde

İLK KEZ 81 İLDE YAPILACAK
ÖSYM Başkanı Özer, DGS’ye başvuran aday sayısının her geçen yıl arttığını, 2017’de 350 bin seviyesinde olduğuna dikkati çekerek, bu adayların, DGS’YE erişimlerini kolaylaştırmak için yeni bir karar daha aldıklarını söyledi. ÖSYM olarak önceki yıllarda sadece 17 il merkezinde yapılan DGS’yi 2018’de 81 il merkezinde yapma kararı aldıklarını belirten Özer, “Artık adaylar, 2018 DGS için 17 il merkezine gitmeden kendi illerinde sınava girebilecekler” diye konuştu.

Öte yandan ÖSYM, DGS ile ilgil sıkça sorulan soruları ve cevaplarını yayınladı. Adaylar DGS’nin geçerlilik süresi, başvurularda fotoğraf güncelleme, akademik not ortalamalarının nasıl öğrenileceği gibi soruların cevaplarını ‘DGS Sıkça Sorulan Sorular’dan öğrenebilir.

DGS SIKÇA SORULAN SORULAR İÇİN TIKLAYIN

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.