Avrupa Genç Bilim İnsanları Yarışması’nda Türkiye’nin Birincilik Başarısı

34 ülkeden gençlerin yarıştığı, ulusal koordinasyonunu TÜBİTAK’ın üstlendiği Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışmasına 2005 yılından bu yana katılan Türkiye, ilk kez birincilik ödülü kazandı. İspanya/Salamanca’nın ev sahipliğinde yapılan Yarışmada ülkemizi temsil eden 6 projenin 5’i ödüle layık görüldü.

Gurur veren haberi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi’nde yaptığı açıklama ile duyurdu. 

Bu yıl 32.’si düzenlenen Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması’nda gurur verici bir başarı yakaladığımızı ifade eden Bakan Varank, “34 ülkenin 114 projeyle yarıştığı etkinliğe TÜBİTAK öncülüğünde ülkemizden 6 proje katıldı. Ve 5 gencimizin projeleri tamı tamına 8 ödül kazandı.” dedi. 

16 Yıl Sonra Gelen Birincilik 

Birincilik, ikincilik ve üçüncülük derecelerinin yanında 4 projenin de özel ödüle layık görüldüğünü kaydeden Varank, “Malatya Ted Koleji ve Bilsem Öğrencimiz Feridun Balaban, Fizik alanındaki Fotovoltaik Hücre Yapımı projesiyle hem Birincilik Ödül hem de Wolfram (VOLFREM) Özel Ödülünü kazandı. Böylece 2005 yılından beri katıldığımız bu yarışmada ilk kez birincilik ödülünü almış olduk.” ifadelerini kullandı. 

Varank diğer ödül alanları da açıkladı: “Kimya alanında “Yapay Antikorlar: Amin Fonksiyonlu Kuantum Noktaları Sentezlenerek Çevresel Aldehit Kirleticilerin Tespitine Yönelik Mikro-Akışkan Sensörlerin Geliştirilmesi ve Matematiksel Yaklaşım İle Modellenmesi” adlı proje ile öğrencimiz Mehmet Sertaç Çeküç, İkincilik Ödülünü aldı. 

Yazılım alanında da “Derin Öğrenme İle Stereotaktik Kranial Cerrahi Planlama” adlı proje ile öğrencimiz Emirhan Kurtuluş Üçüncülük Ödülü ve Wolfram Research Özel Ödülü ve “Çizgelerin Kesme Sayısı (Crossıng Number) İçin Dinamik Bir Kesin Algoritma Önerisi” adlı proje ile öğrencimiz Olcay Oransoy, Wolfram Research Özel Ödülüne layık görüldü. 

Matematik alanında ise “COVID-19 Tanısında, Tedavisinde ve Aşı Önceliğinin Saptanmasında Matematiksel Karar Algoritmaları” adlı proje ile öğrencimiz Zeynep Parla Parmaksız, Wolfram Research Özel Ödülünün sahibi oldu.”

Bakan Varank’tan TÜBİTAK’a özel tebrik

Bakan Varank, “Ben bu başarılara imza atan tüm öğrencilerimizi, değerli hocalarını, kıymetli ailelerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” temennisinde bulundu. 

Varank, “Bu süreçte öğrencilerimize maddi ve manevi her türlü desteği sağlayan, bilim alanında ülkemizin gözbebeği TÜBİTAK’ı da hassaten tebrik ediyorum.” dedi.

ISEF’TE 13 ÖDÜL

Bakan Varank, ISEF’te alınan ödülleri de hatırlattı: “Yine bu yıl, dünyanın en büyük Bilim ve Mühendislik Yarışması olan ISEF’te aldığımız 13 ödülle, ülke tarihimizin en büyük başarısını yakalamıştık. Verdiğimiz desteklerle altın çağını yaşayan bilim ve araştırma ekosistemimiz sayesinde, daha nice başarıya hep birlikte şahitlik edeceğiz.”

Aziz Sancar ile TEKNOFEST buluşması

Bakan Varank, Nobel Ödüllü Bilim insanı Azizi Sancar’ın TEKNOFEST’e geleceğini vurgulayarak geçnleri davet etti. Varank “Büyük ve Güçlü Türkiye’yi yükseltecek; pırıl pırıl, bilim aşığı gençlerimizi bir kez daha selamlıyor ve bir çağrıda bulunmak istiyorum: Tüm genç kardeşlerimi, Nobel Ödüllü bilim insanı Aziz Sancar Hocamızla buluşmak üzere TEKNOFEST’e davet ediyorum.”  ifadelerini kullandı. 

14-20 yaş arası öğrenciler projeleriyle yarışıyor

Her yıl birçok ülkeden 14 ile 20 yaş aralığındaki proje sahibi öğrencilerin katıldığı Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması; Biyoloji, Fizik, Mühendislik, Çevre, Kimya, Yazılım, Sağlık Bilimi, Matematik, Malzeme Bilimi ve Sosyal Bilimler alanlarında düzenleniyor. Yarışma, gençleri bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) okumaya ve sonunda bilim ve araştırma alanında kariyer seçmeye teşvik etmek için ulusal etkinlikleri desteklemeyi de hedefliyor.

114 projenin katıldığı yarışma çevrimiçi yapıldı

2020 yılında ise COVID-19 salgını sebebiyle yarışma yapılamadığı için, 2021 yılında İspanya/Salamanca’nın ev sahipliğinde 2020 ve 2021 yılı olmak üzere iki grupta düzenlendi.

Toplam 114 projenin yer aldığı yarışma, COVID-19 salgınının tüm dünyada etkili olması sebebiyle çevrimiçi olarak 17-19 Eylül 2021 tarihlerinde sanal bir platform üzerinden yapıldı.

Yarışmacıların projeleri 17-18 Eylül 2021 tarihlerinde yarışma kapsamında görevlendirilen jüri üyeleri tarafından oluşturulan sanal platform üzerinden değerlendirildi. Değerlendirmeler sonucunda ödül alan projelerin açıklandığı ödül töreni 19 Eylül 2021 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

TÜBİTAK tarafından 52 yıldır düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda ön değerlendirme, bölge değerlendirmesi, final değerlendirmesi ve uluslararası proje yarışmalarına katılacakların belirlenmesi olmak üzere 4 aşama yer alıyor. 

Avrupa’da Bayrağımızı Dalgalandıran Gençler!🇹🇷

3⃣2⃣. Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması’nda Gurur Tablomuz👇

🥇Feridun BALABAN
🥈Mehmet Sertaç ÇEKÜÇ
🥉Emirhan KURTULUŞ
🏅Zeynep Parla PARMAKSIZ
🏅Olcay ORANSOY

Tebrikler Gençler!👏

Detay:https://t.co/gQCxHTeOM0 pic.twitter.com/P0dgetwSmE

— TÜBİTAK (@Tubitak) September 19, 2021

Kaynak:

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.