ABD’de Doktora Tezi Araştırma Bursu
Türkiye’de bir doktora programına kayıtlı olup son başvuru tarihinde ders aşamasını tamamlamış veya tamamlamak üzere olan ve tez konusunu belirlemiş doktora öğrencileri başvurabilir.
Burs Adı | Visiting Student Researcher |
Burs Başlangıç Dönemi | 2019-2020 Akademik Yılı Güz Dönemi |
Burs Süresi | Bir akademik yıl (9 ay) |
Burs Tutarı |
|
Son Başvuru Tarihi : 26.09.2018
Ayrıntılı bilgi için : http://fulbright.org.tr/
Başvuruları olumlu sonuçlanan ve bursa aday gösterilen tüm adaylar, 2019-2020 akademik yılının Güz döneminde araştırma çalışmalarına başlayacaklardır.
2. Bursum ertelenebilir mi?
Hayır. Burs, bursiyerin seçildiği akademik yıl için geçerli olup bursun başka bir akademik yıla ertelenmesi veya bursiyerin programına erken başlaması mümkün değildir.
3. Burs Doktora Tezi Araştırma Programı’nın süre olarak tümünü kapsıyor mu?
Fulbright Doktora Tezi Araştırma Bursu bir akademik yıl için verilmektedir (9 ay). Bu sürenin sonunda bursiyerin Türkiye’ye geri dönmesi ve doktora programını tamamlaması gerekir.
4. Burs Doktora Tezi Araştırma Programı’nın maddi olarak tümünü kapsıyor mu?
Fulbright Doktora Tezi Araştırma Bursu, her bursiyer için yıllık maksimum 50.000 ABD Doları’na kadar eğitim ücreti ve masraflarını kapsamaktadır. Gidilen şehre bağlı olarak bir çizelge üzerinden belirlenen aylık yaşam masrafları, 1.000 ABD Doları kitap masrafı ve 350 ABD Doları yerleşme masrafı bu tutara dahildir. Bursiyerlerin ASPE Sağlık Sigortası ve gidiş-dönüş uçak bileti ücreti ayrıca karşılanmaktadır.
5. Eğitim ücreti ve masraflarım yıllık 50.000 ABD Doları’ndan fazla ise ne yapılabilir?
Eğitim ücreti ve yaşam masraflarınız 50.000 ABD Doları’ndan fazla ise geri kalan tutarı sizin karşılamanız gerekmektedir. Bunun için kişisel birikimleriniz kullanılabilir veya farklı kurum ve vakıflardan ek burs temin edebilirsiniz.
6. Bölümlere ayrılmış kontenjan var mı?
Hayır, bölümler için belirlenmiş bir kontenjan yoktur. Belirli alanların klinik alt dalları hariç birçok farklı bölümden aday seçilmektedir.
7. Burs süresi bitiminde herhangi bir yaptırım var mı?
Bursların karşılığında zorunlu hizmet veya geri ödeme olmamakla beraber, bursiyerin ABD’de öğrenimini tamamladıktan sonra, ABD J-1 Vizesi (Exchange Visitor Visa) kuralı gereği, Türkiye’ye dönme ve iki yıl kalma zorunluluğu vardır. J1 vizesi ile ilgili daha detaylı bilgiyi buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Bitirdiğiniz (lisans ve yüksek lisans) ve devam ettiğiniz (doktora) tüm programlar için resmi onaylı not dökümü (transkript) göndermeniz gerekmektedir.
9. Hangi üniversiteye başvuru yapacağıma karar vermiş olmam gerekiyor mu?
Bursumuza başvuru yapacağınız alan ile ilgili Amerika’daki üniversitelerde bulunan programlar hakkında araştırma yapmanız ve alanınız ile ilgili gerekli bilgileri öğrenmeniz yararlı olacaktır. Embark başvuru formunun 10. sayfasında bulunan üniversite tercihleriniz ile ilgili kısmı araştırmalarınız doğrultusunda doldurmanız tavsiye edilir.
10. Araştırmamı yürütmek istediğim üniversite hakkında nasıl bilgi edinebilirim?
Üniversite araştırması yapmak için kullanabileceğiniz bazı kaynaklara ait linkleri altta bulabilirsiniz:
11. Alacağım referans mektuplarının hepsi aynı formatta mı olmalı?
Referans mektuplarının bazıları elektronik, bazıları elden olabilir. Yani hepsi elektronik veya hepsi elden olmak zorunda değildir.
12. Referans mektuplarımın tümü akademisyenlerden mi alınmış olmalı?
Tercihen referans mektuplarınız tamamı ders aldığınız veya beraber çalıştığınız akademisyenlerden alınmış olmalıdır. Referanslarınızdan birini tez danışmanınızdan almanız tavsiye edilir. Eğer çalıştığınız veya staj yaptığınız bir kurumdan referans almak isterseniz, üç referansınızdan birini bu şekilde de temin edebilirsiniz.
Hayır. ABD’ye gidene kadar zorunlu derslerinizi bitirmiş olmanız yeterlidir.
14. Tez konumun belirlenmiş olması gerekiyor mu?
Evet, başvuru aşamasında tez konunuzu belirlemiş olmanız gerekmektedir.
15. Bir üniversiteye yerleştirilebilmem için standart testlerden hangilerini almalıyım?
Tüm adayların TOEFL iBT veya IELTS Akademik sınavına girmesi gerekmektedir.
16. TOEFL sınavına nasıl başvururum?
TOEFL Türkiye’de bilgisayar ortamında birçok şehirde belirli zamanlarda yapılmaktadır. Sınav merkezleri ve tarihleri hakkında ayrıntılı bilgi www.ets.org/toefl adresinden alınabilir. Sınava girmek için bu adresten online kayıt yapılabilir.
17. IELTS sınavına nasıl başvururum?
IELTS Türkiye’de birçok şehirde belirli zamanlarda yapılmaktadır. Sınav merkezleri ve tarihleri hakkında ayrıntılı bilgi https://www.ielts.org/ adresinden alınabilir. Sınava girmek için bu adresten online kayıt yapılabilir.
18. Bursiyer olarak seçildikten sonra üniversitelere başvuru için TOEFL veya IELTS sınavlarından kaç puan almalıyım?
TOEFL veya IELTS sınavlarının tavsiye edilen puan aralıkları için ABD’deki ilgi duyulan üniversite ve programın web sitesinin incelenmesi tavsiye edilmektedir.
19. TOEFL/IELTS sonuçlarını size nasıl ileteceğim?
TOEFL iBT sonucunuzu Komisyonumuz’a iletmek için sınava kayıt olurken B126 kurum kodumuzu kullanabilirsiniz. Akademik IELTS sonucunuzu iletmek içinse “IELTS Recognising Organisations” listesinden Komisyonumuzu seçebilirsiniz. Ya da sınav sonrası adresinize ulaşan orijinal sınav sonuç belgenizi başvuru paketinize ekleyebilirsiniz.
Daha önce sınava girmiş olup hâlihazırda elinde sonuç belgesi bulunan adaylar, belgelerini taratarak Komisyonumuza iletmeleri halinde (advising@fulbright.org.tr) sonuçlarının geçerliliğini kontrol ettirip “aslı gibidir” onayı alabilirler.
Son Başvuru Tarihi : 26.09.2018
Ayrıntılı bilgi için : http://fulbright.org.tr/