Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından 3 farklı destek programı yayınlandı
BAŞARININ ANAHTARI: ÇİFT DİLLİ EĞİTİM
Yurtdışındaki çocuklarımızın kendi kültüründen kopmadan bulundukları ülkelerde aktif bireyler olmaları için hem ana dillerini hem de bulundukları ülkenin dillerini erken yaşta iyi öğrenebilmeleri gerekmektedir. Ayrıca çocukların 0-3 ve 3-6 yaşları arasında çift dilli eğitilmeleri, gelişimlerine de büyük fayda sağladığı uzmanlarca ifade edilmektedir.
Çift dilli eğitimi destek programı ile, yurtdışında yaşayan çocuklarımızın hem ülke dilinde hem de anadillerinde yetkinlik kazanmaları amacıyla okul öncesi çift dilli eğitimin teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Çift Dilli Eğitimi Destek Programı kapsamında 2 alt modül oluşturulmuştur. İlk modül, 0-3 ve 3-6 yaş arasındaki çocuklara yönelik eğitici ve ebeveynler eşliğinde oyun gruplarının oluşturulması yer alıyor.
İkinci modül ise çift dilli kreş ve anaokullarının oluşturulmasıdır. Bu doğrultuda okul öncesi çift dilli eğitim kurumlarının açılması, çift dilli eğitim kurumlarının kapasitelerinin artırılması ve yabancı dilde eğitim veren okulların çift dilli anaokullarına dönüştürülmesi çalışmaları programın hedefleri arasındadır.
GENÇLİK KÖPRÜLERİ: TARİHİ ve KÜLTÜREL DEĞERLERİ KEŞFETME ZAMANI
Yurtdışındaki gençlerimizin milli, manevi ve kültürel değerlerimiz ile tarihi köklerimizi yerinde tanımalarını sağlayan Gençlik Köprüleri projeleri, Başkanlığımız tarafından her yıl desteklenmektedir. Yurtdışında yaşayan gençlerimizin sadece memleketlerini değil, Türkiye’nin tarihi ve kültürel yönden zengin şehirlerini de ziyaret etmeleri, anavatanları ile aidiyet ilişkisi kurmaları açısından oldukça önemlidir.
Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri programı kapsamında, Başkanlığımız tarafından desteklenen her bir projede 30 genç 10 gün süreyle, Türkiye’nin kültürel ve tarihi değerlerini keşfetme imkânı buluyor. Böylece 18-25 yaş aralığındaki katılımcı gençlerimiz, hayatının 50 yılını dünyanın birçok farklı bölgesine seyahat ederek geçiren Türk gezgin Evliya Çelebi (1611-1682) gibi, bir yandan gezip gördükleri yerleri tanıyor, bir yandan da kültürel birikimlerini artırıyor.
Program kapsamında ülkemizdeki tarihi ve kültürel mekânları yönelik ziyaretlerin yanı sıra, tarih, kültür, sanat, edebiyat ve medeniyet temalı seminer ve atölye çalışmaları da yer alıyor. Gençlik grupların her birinin 18-25 yaş aralığında olması gereken programa, gençlik alanında faaliyet yürüten STK’lar ve kâr amacı gütmeyen eğitim kurumları başvurabilecektir.
Proje kapsamında İstanbul-Bursa-Çanakkale-Edirne, İstanbul-Ankara-Konya-Nevşehir, Ordu-Giresun-Trabzon-Rize ve Hatay-Şanlıurfa-Gaziantep-Mardin rotaları oluşturulmuştur.
HAFTASONU OKULLARI
Yurtdışında devam ettikleri okullarda yeterli düzeyde Türkçe dil ve kültür dersleri alamayan çocuk ve gençlerimize bu imkanın sunulması diğer bir önemli husustur. Bu çerçevede Türkçe ve Türk kültürünün sağlıklı bir şekilde öğrenilmesinin desteklenmesi amacıyla Hafta Sonu Okulları Programı ilan edilmiştir.
Program kapsamındaki projelerde, haftasonu kurs programlarının haftada 5 saat olmak üzere en az 32, en fazla 40 hafta sürecek şekilde hazırlanması öngörülüyor. Ders içeriği olarak, haftada 2 saat Türkçe, 1 saat tarih, 1 saat din kültürü ve 1 saat kültür-sanat dersleri planlanıyor. Oluşturacak sınıflarda eğitim görecek öğrencilerin yaş aralığının ise 6-9, 9-12, 12-15, 15-18 şeklinde olması ve sınıfların 15-25 kişilik gruplardan oluşması gerekmektedir. Proje takviminin, projenin uygulandığı bölgedeki ilk ve ortaöğretim takvimi ile uyumlu olması bekleniyor. Programın süresi ise en fazla 12 ay olarak belirlenmiştir.
BAŞVURULAR
“Çift Dilli Eğitimi Destek Programı”, “Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri Programı” ve “Haftasonu Okulları Programı” için başvurular ilan edilen tarihlerde, proje.ytb.gov.tr adresi üzerinden online olarak alınacaktır.
Programlara ait başvuru rehberlerine, buradan erişebilirsiniz.
Programın adı | Başvuru Dönemleri | |
---|---|---|
Çift Dilli Eğitimi Destek Programı | 1 Nisan – 1 Haziran 2017 | |
Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri Programı |
I. Dönem: 24 Mart – 30 Nisan 2017 II. Dönem: 1 – 29 Eylül 2017 |
|
Haftasonu Okulları Programı | 1 Nisan – 1 Haziran 2017 |