TÜBİTAK UME Fizik Alanında ilk Uluslararası Patentlerini Aldı

TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü’nün Optik-Fotonik alanındaki 2 uluslararası patent başvurusu Japonya Patent Ofisi, Avrupa Patent Ofisi ve Amerika Patent ve Marka Ofisi tarafından kabul edildi.

Doç.Dr. Oğuz ÇELİKEL’in buluş sahibi olduğu “İnterferometrik Fiber Optik Jiroskobun (IFOG) Anlık Sıfır Açısal Hız Değerinin Dinamik Olarak İzlenmesi” ve yine Doç.Dr. Oğuz ÇELİKEL ile Doç.Dr. Ferhat SAMETOĞLU’nun birlikte buluş sahibi oldukları “Fiber Optik Toplama Küresi Esaslı Lazer Enerji Metre ve Birincil Seviye Standartlara İzlenebilir Kalibrasyon Sistemi” TÜBİTAK UME’nin Fizik dalında kabul edilen ilk patent başvuruları oldu.

Böylece Optik/Fotonik, Fiber Optik Sensör, Lazer ve INS konularında en ileri teknolojilerin üretildiği ABD, Japonya ve Avrupa ülke ve bölgelerinde bu buluşlar TÜBİTAK adına tescillendi.

Doç.Dr. Oğuz ÇELİKEL’in imza attığı “İnterferometrik Fiber Optik Jiroskobun (IFOG) Anlık Sıfır Açısal Hız Değerinin Dinamik Olarak İzlenmesi” projesi GPS sinyallerinden bağımsız otonom hareket etmeye ve gerçek zamanlı konumlamaya ihtiyaç duyan uçak, uydu, helikopter, gezgin tip füze, denizaltı gibi platformlarda kullanılan Ataletsel Seyrüsefer Sistemleri (Inertial Navigation Systems-INS)’nde yaşanan hatalara çözüm getiriyor.

Bu buluşta INS sistemlerindeki olumsuz durumlar ortadan kaldırılarak artık “Gerçek Zamanlı Anlık Açısal Hıza Karşılık Gelen Anlık Voltaj Değeri”nden, “Önceden Belirlenmiş Sıfır Hıza Karşılık Gelen Voltaj Değeri” değil “Gerçek Zamanlı Sıfır Hıza Karşılık Gelen Voltaj değeri” çıkartılıyor.  Bu işlem için faz modülasyonlu IFOG algılama sarımına ilave bir fiber sarımı ile mikroişlemci kontrollü Mikro Elektro Mekanik Sistem-MEMS Fiber Optik anahtarlar kullanılarak C tabanlı iki adet gömülü yazılım ve açık/kapalı döngü faz modülasyonu IFOG sensörleri için hem yeni ve özgün konsept ve hem de bu konseptin uygulanmasına dair metod dizisi geliştirildi.

 

Doç.Dr. Oğuz ÇELİKEL ile Doç.Dr. Ferhat SAMETOĞLU’nun birlikte hayata geçirdikleri “Fiber Optik Toplama Küresi Esaslı Lazer Enerji Metre ve Birincil Seviye Standartlara İzlenebilir Kalibrasyon Sistemi” buluşuyla ise özgün olarak tasarımlanan sistem sayesinde darbeli rejimde emisyon yapan lazer kaynaklarının ortalama darbe enerjisi 16.5 pJ – 100 mJ aralığında birincil seviye standardlara izlenebilir şekilde ölçülebiliyor. Bu işlevinin yanında bu buluş ile aynı zamanda çeşitli seviyelerde ortalama lazer enerji darbe enerjileri üretmek, üretilen bu ortalama lazer darbe enerjilerini birincil seviye standardlara izlenebilir şekilde aynı sistem ile ölçerek “referans” ortalama lazer darbe enerjileri üretmek ve üretilen “referans” ortalama lazer darbe enerjileri ile yukarıda belirtilen enerji aralığında askeri ve ticari lazer enerji ölçerlerin izlenebilir kalibrasyonlarını gerçekleştirmek mümkün olacak.

Metroloji dünyası için büyük prestij değeri taşıyan bu iki buluşun dışında TÜBİTAK UME’nin başvuru süreci resmi olarak başlatılmış 7’si ulusal ve 7’si de uluslararası olmak üzere toplam 14 patent başvurusunun işlemleri sürüyor. Bunlardan olumlu inceleme raporu gelen 3 uluslararası başvuru için ülke ve bölge başvuruları yapılmış olup takipleri devam ediyor.

Fiber Optik Toplama Küresi Esaslı Lazer Enerji Metre ve Birincil Seviye Standartlara İzlenebilir Kalibrasyon Sistemi

İnterferometrik Fiber Optik Jiroskobun (IFOG) Anlık Sıfır Açısal Hız Değerinin Dinamik Olarak İzlenmesi

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir