TEKNOFEST TÜBİTAK Elektrikli Araç (Efficiency Challenge) Yarışları Sona Erdi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından, TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında bu yıl 16’ncısı düzenlenen TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nda dereceye giren takımlar belli oldu.

Yarışlar Körfez Yarış Pistinde düzenlendi. İstanbul Park Formula 1 Pisti’nde ise özel yarış düzenlendi.

Körfez Yarış Pistinde, 4 Eylül’de gerçekleştirilen ilk final yarışın startını TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 5 Eylül’de gerçekleştirilen ikinci final yarışının startını ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar birlikte verdiler.

İstanbul Park’ta özel yarış

Son 3 yıldır TEKNOFEST kapsamında düzenlenen ve bu yıl 16’ncısı gerçekleştirilen TÜBİTAK Elektrikli Araç (Efficiency Challenge) Yarışları’nın finali 4-5 Eylül’de Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirildi.

Etkinliğin son gününde ise İstanbul Park Formula 1 Pisti’nde özel yarış düzenlendi.

6 Eylül’de gerçekleştirilen özel etkinliğe; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç katıldı.

Özel yarışın dereceye girenleri

Bakan Varank’ın start vermesiyle başlayan özel yarışta; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Milat 1453 takımı birinci, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi SUBU TETRA takımı ikinci, Yıldız Teknik Üniversitesi AESK Elektromobil takımı üçüncü oldu.

Yarışın ardından gerçekleştirilen ödül töreninde, özel yarışta dereceye giren takımlar ödüllerini Bakan Varank’ın elinden aldı.

Dereceye girenlere 13-14-15 Kasım 2020 Türkiye Grand Prix Daveti ve TEKNOFEST hediye çeki verildi.

Yarışlar artık İstanbul Park’ta!

Ödül töreninde gençlere çeşitli müjdeler veren Bakan Varank, şunları kaydetti: “Aslında yarışmalarımız Körfez Pisti’nde tamamlandı, kazananlarımız belli. Şampiyonlara ödüllerini Sayın Cumhurbaşkanımız Gaziantep’te verecek. Biz burada diğer kategorilerde ödülleri vereceğiz. Arkadaşlara; ‘Madem İstanbul Park’a Formula 1 tekrar geliyor, gençlerimizi alalım İstanbul Park’a gidelim, onlar da İstanbul Park’ı görsün.’ dedim. Hem de hep beraber pistleri kontrol edelim istedim. İşte burada bu yarışları yaptık. İlk müjdemizi buradan verelim. Sayın Valimizle, İstanbul Ticaret Odası Başkanımızla görüştük. Bundan sonra TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları, İstanbul Park’ta gerçekleştirilecek. Onların şöyle bir talebi var. Gençlerimiz her yıl araçlarının üstüne performans açısından eklemeleri lazım. Bundan sonra daha iyi çalışmamız gerekiyor.”

Gençlere Formula 1 hediyesi

Bakan Varank yaptığı konuşmada ikinci bir müjde daha vererek, EC yarışlarına katılan gençlerin Formula 1 izlemeye ücretsiz katılabileceğini “Pandemi koşulları el verip vermeyecek onu şu an bilemiyoruz ama Formula 1 yarışları eğer seyircili olarak yapılacaksa buraya gelen bütün gençlerimiz yarışlara seyirci olarak katılabilecekler.” diyerek açıkladı.

Rektörlere çağrı

Geleceğin Türkiye’sinde en önemli mühendislerin bu yarışmalara katılan gençler arasından çıkacağını belirten Varank, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha önce bu yarışmalara katılan gençlerimiz, şu anda global firmalarda yönetici pozisyonuna gelmiş durumda. Sizler de o başarılara imza atacaksınız. Üniversite rektörlerimize ufak bir çağrım var. Bazı öğrencilerimiz rektörlerimizden yeterince destek alamadıklarını söylediler. Ben buradan onlara sesleniyorum ve diyorum ki, lütfen hocalarımız bu işlere daha fazla ehemmiyet göstersinler. Biz TÜBİTAK olarak, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı olarak elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz, bütün desteği veriyoruz. Üniversitelerin bu işlere sahip çıkması lazım.”

Hız yarışı değil, mühendislik yarışıydı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise; Bakan Varank’ın ilk günden itibaren sürecin içinde olduğunu belirterek, “Bugün burada gerçekleştirdiğimiz İstanbul Park’taki yarış tamamen kendisinin önerisidir, bu nedenle kendisine teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Mandal konuşmasının devamında; “Bu yıl, yaşanan tüm güçlüklere rağmen gençlerimiz, bu seferberlik döneminde de, teknolojiyi kullanmakla değil hem tasarlayıp hem üretme noktasında var olmak istiyoruz, ülkemiz için katkı vermek istiyoruz dediler. Gerçekten seferberlik dediğimiz konu bu. Sınırlı imkânlar ve zor koşullar olsa da biz bu sınırlı imkânlar dâhilinde yarıştırıyoruz. Mühendislik de bu zaten. Kısıtlı imkânlar dâhilinde bile tasarlama, geliştirme ve üretme konusunda yetkin olmak.” dedi.

Yarışlarda, enerji verimliliği anlamında en iyilerin seçildiğine değinen Prof. Dr. Mandal, “Biz burada bir hız yarışı yapmadık. Arkadaşlarımız bir yıl boyunca önce tasarladılar, sonra ürettiler ve son altı günde performanslarını sergilediler. Bir mühendislik yarışıydı. Arkadaşlarımız, gözlerinden uyku akarken, bu yarışmalarda var olabilmek için gece gündüz çalıştılar” dedi.

Buradaki arkadaşlarımız, geleceğin girişimcileridir

Ülkemizin yerli araç geliştirme konusunda ‘Ben de artık varım!’ dediğini ifade eden Prof. Dr. Mandal, yarışmaya katılanların da bu konunun girişimcileri, potansiyel istihdamda yer alacak olan gençleri olduğunu belirtti.

TÜBİTAK’ın bu alandaki yarışları çok önemsediğine dikkat çeken Prof. Dr. Mandal, “Çünkü ülkemiz teknolojiyi kullanandan çok, teknolojiyi üreten bir ülke olma noktasında ilerliyor. Bunun için hepimiz çalışıyoruz. TEKNOFEST de bu sürece önemi bir farkındalık ve katkı sağlıyor.” dedi.

Araçlarda yerli bir parça kullanma zorunluluğu getirildi

Düzenledikleri yarışlarla öğrencilerin çalışmalarını ortaya çıkarmayı, milli teknoloji hamlesine katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Prof. Dr. Mandal, şöyle devam etti: “Ülkemizin küresel alandaki rekabeti ve liderliği bizim insan kaynaklarımızla mümkün. İnsan kaynaklarımızın kendi tasarladığı, geliştirdiği teknolojiler de bu yarışlarda ortaya çıkacak. Bugün bazı araçlarımızın teknik yeterlilikleri bizi çok fazla ikna etmeyebilir. Ama bu kuvvetli bir başlangıç. Buradaki öğrencilerimiz bir yıl süreyle araçlarını tasarladılar. Bakıldığında bu arkadaşlarımızın değişik bir takım çalışmasıyla ve değişik disiplinlerde yaptıkları tasarım. Bu yıl bir zorunluluk getirdik. Artık öğrenciler mutlaka yerli bir parça kullanmak zorundalar.  Yerlilik ve millilik konusunda sadece tasarım değil, yarışta başarılı olmak değil, kullandıkları parçaların da yerli olmasını istedik.”

Bu yarışmalara katılan arkadaşlarımızın Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine, ülkemizin bölgesel ve küresel alanda lider olmasına büyük katkıları olacağına değinen Prof. Dr. Mandal, “Ben bundan dolayı tüm bu sürecin içinde olan üniversitelerimize, yarışmada yer alan arkadaşlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yarışlarda geleceğin mühendisleri yetişiyor

Elektrikli Araç Yarışları’na katılan takımları ziyaret eden Türkiye Teknoloji Takımı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ise; yarışlarla geleceğin mühendislerinin yetiştiğini belirterek yarışmacıların epey heyecanlı olduklarını ifade etti. Milli Teknoloji Hamlesi ekosisteminin oluşması anlamında Türkiye’nin bir sonraki 5, 10, 15 yılının çok daha parlak olacağını kaydeden Bayraktar, “Biz ülkemizin ilk milli insansız hava aracını yaptığımızda ufacık 5 buçuk kiloluk bir uçaktı. Ben bu teknolojinin ucunun ne olabileceğini açıkçası buradan görebiliyorum. İnşallah bu arkadaşlarımızın kimileri önemli girişimler kuracak, kimileri önemli projelerde mühendis olarak görev alacaklar. Bir anlamda Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında, onların temelleri atılıyor.” diye konuştu.

TEKNOFEST, herkesin hayalini gerçekleştirme maksadıyla yapıldı

Bayraktar, yarışmaya katılan gençlere seslenerek, kendilerinin de 2000’li yıllarda ufacık bir model uçak boyutundaki insansız hava aracıyla başladıklarını, burada yaptıkları işi asla basit görmemelerini söyledi.

Bayraktar, şöyle devam etti: “İnşallah ülkemizin nice büyük girişimlerini, önemli projelerini sizler yapacaksınız. TEKNOFEST’i de bu maksatla hayal ettik, o hayal de gerçeğe dönüşüyor. Genç kardeşlerimiz dünyadaki en iyi işleri yaparlar. Bu duyguyu hissetsinler diye yaptık TEKNOFEST’i. Gençlerimizin farklı alanlarda bir şey başarması tarifsiz bir duygu. Herkesin hayalini gerçekleştirme maksadıyla TEKNOFEST yapıldı. Ülkesine hizmet edebilmenin verdiği hissiyat gibisi yok.”

Yarışlara ilgi her geçen yıl artıyor!

Bu sene de TEKNOFEST kapsamında 1-6 Eylül 2020 tarihlerinde Kocaeli Körfez Yarış Pistinde gerçekleştirilen yarışa Türkiye’den 115, yurt dışından 2 takım (K.K.T.C ve Hindistan) olmak üzere toplam 117 başvuru yapıldı.

Başvuruların 103’ü Elektromobil, 14’ü Hidromobil kategorisine oldu. Elenen, pandemi ve farklı sebeplerden dolayı geri çekilen takımlar sonucunda yarışa 41 Elektromobil, 7 Hidromobil, 38 farklı üniversiteden toplam 48 yurt içi takım kayıt yaptırdı.

16 Elektromobil, 4 Hidromobil olmak üzere 20 takım teknik kontrolleri başarıyla geçip, Final Yarışlarına katılmaya hak kazandı. Birinci ve ikinci final yarışları, Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde 4-5 Eylül 2020 tarihlerinde yapıldı.

2019 yılında TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirilen yarışa 91 yurt içi, 3 yurt dışı takım başvurmuştu.

Kaynak: https://www.tubitak.gov.tr/tr/haber/teknofest-tubitak-elektrikli-arac-efficiency-challenge-yarislari-sona-erdi

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir