Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur? 2020 Yılı Üniversite Öğretim Görevlisi İlanları – Kamuajans
Yüksek öğretim kurumlarında okutulan dersleri vermek, uygulama yapmak veya yaptırmakla yükümlü olan öğretim elemanlarına öğretim görevlisi deniyor. Peki! 2020 yılı üniversite öğretim görevlisi, akademik personel ilanları ile öğretim görevlisi olmak isteyenler için gerekli bilgiler neler? 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda öğretim görevlisi “Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır.” şeklinde tanımlanmıştır. Kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere öğretim görevlileri üniversitelerde ders vermek amacıyla istihdam edilirler.
2020 Yılı Üniversiteler Öğretim Görevlisi, Akademik Personel Alım İlanları
– ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2 AKADEMİK PERSONEL ALACAK (10 Temmuz’dan itibaren 15 inci günün sonu olan 23:59’a kadar)
– BARTIN ÜNİVERSİTESİ 9 AKADEMİK PERSONEL ALACAK (10 Temmuz’dan itibaren 15 inci günün sonu olan 23:59’a kadar)
– ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ 15 AKADEMİK PERSONEL ALACAK (Başvurular 10 Temmuz 2020 Cuma günü başlayacak olup, 24 Temmuz 2020 Cuma günü (Mesai Bitimi) bitecektir.)
– TRABZON ÜNİVERSİTESİ 21 AKADEMİK PERSONEL ALACAK (10/07/2020 24/07/2020 Saat 17.00)
– BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ 2 AKADEMİK PERSONEL ALACAK (Duyuru Başlama Tarihi : 10.07.2020 Son Başvuru Tarihi : 24.07.2020)
– BARTIN ÜNİVERSİTESİ 9 AKADEMİK PERSONEL ALACAK (Müracaatlar, ilanın Resmî Gazete’de yayımlandığı 10 Temmuz’dan itibaren 15 inci günün sonu olan 23:59’a kadar http://ubys.bartin.edu.tr/HRM/ AkademikBasvuru/PersonelBasvuru/Giris sayfasından online başvuru şeklinde yapılacaktır. Şahsen veya posta ile yapılan müracaatlar kabul edilmeyecektir.)
– ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ 15 AKADEMİK PERSONEL ALACAK (Başvurular 10 Temmuz 2020 Cuma günü başlayacak olup, 24 Temmuz 2020 Cuma günü (Mesai Bitimi) bitecektir.)
– TRABZON ÜNİVERSİTESİ 21 AKADEMİK PERSONEL ALACAK (Başvuru tarihleri 10/07/2020 24/07/2020 Saat 17.00)
– ADANA ALPARSLAN TÜRKEŞ BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ 5 AKADEMİK PERSONEL ALACAK (ilanın Resmî Gazete’de yayım tarihinden itibaren 15 gün)
– KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ 10 AKADEMİK PERSONEL ALACAK (İlk Başvuru Tarihi : 09/07/2020 Son Başvuru Tarihi : 23/07/2020)
– İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ 29 AKADEMİK PERSONEL ALACAK (İlanın Son Başvuru Tarihi: Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 15. gündür.)
– BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ 21 AKADEMİK PERSONEL ALACAK (Son Başvuru Tarihi : 20/07/2020 Pazartesi günü mesai bitimine kadar)
– ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ 43 AKADEMİK PERSONEL ALACAK (2 Temmuz’dan itibaren 15 gündür)
– KARABÜK ÜNİVERSİTESİ 25 AKADEMİK PERSONEL ALACAK (1 Temmuz’dan itibaren 15 gün içinde başvuruların yapılması gerekiyor)
– OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ 10 AKADEMİK PERSONEL ALACAK (Son Başvuru Tarihi 16.07.2020 mesai bitimi saat:17.00’dir)
Öğretim Görevlisi Nasıl Görevlendirilir?Öğretim görevlileri; üniversitelerde ve bağlı birimlerinde bu Kanun uyarınca atanmış öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim – öğretim ve uygulamaları için, kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleri ile tanınmış kişiler, süreli veya ders saati ücreti ile görevlendirilebilirler. Meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına başvuracak olanlar hariç olmak üzere öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak şartı aranır. Öğretim görevlileri, ilgili yönetim kurullarının görüşleri alınarak fakültelerde dekanların, rektörlüğe bağlı bölümlerde bölüm başkanlarının önerileri üzerine ve rektörün onayı ile öğretim üyesi, araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi kadrolarına atanabilirler veya kadro şartı aranmaksızın ders saati ücreti veya sözleşmeli olarak istihdam edilebilirler.
Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?
Öğretim görevlisi olabilmek adına YÖK üzerinden verilecek akademik personel duyurularının takip edilmesi gerekmektedir. Yüksek Öğretim Kurumu’nun belirlediği şartlar kimi zaman farklılık gösterebilir. Bu şartlardan birisi de başvuru sürecidir. Kişiye özel olarak verilen başvuru süresince gereken şartlar sağlanmamış ise başvuru kabul edilmez. Öğretim üyesi kadrolarına öğretim görevlileri en çok iki yıl süre ile atanabilirler; bu süre sonunda işgal ettikleri kadroya başvuran öğretim üyesi bulunmadığı ve görevlerine devamda yarar görüldüğü takdirde aynı usulle yeniden atanabilirler. Atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer. Bunların yeniden atanmaları mümkündür. Bu takdirde ilk atama usulü uygulanır. Konservatuvarlar ile meslek yüksekokullarına gerektiğinde sürekli olarak öğretim görevlisi atanabilir.
Öğretim Görevlisi Haftada Kaç Saat Ders Verir? Ne Kadar Ücret Alır?
Öğretim görevlisi haftada asgari on iki saat ders vermekle yükümlüdür. Ancak yükseköğretim kurumlarının uygulamalı birimlerinde görev yapacak olan öğretim görevlileri için ders yükü aranmaz ve bunlara ders ücreti ödenmez. Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olan 22/2/2018 tarihli ve 7100 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 34 üncü maddesinin ikinci fıkrası kapsamındakiler de dahil olmak üzere uygulamalı birimlerde görev yapan öğretim görevlileri ile araştırma görevlilerine talepleri üzerine ve üniversite yönetim kurulunun uygun görmesi halinde ders görevi verilebilir. Bu şekilde ders görevi verilen uygulamalı birimlerde görev yapan öğretim görevlileri ile araştırma görevlilerine haftada on iki saati aşan ders görevleri için haftada on saate kadar 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde yer alan esaslar çerçevesinde öğretim görevlileri için belirlenmiş olan ek ders ücreti, gösterge rakamı üzerinden ek ders ücreti ile sınav ücreti ödenir.