Çalışan Anne Eğitimli Bakıcı Desteğine Nasıl Başvurulur? Bakıcı Desteğinden Yararlanma Şartları Neler?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çalışan anneler için işletilen proje kapsamında eğitimli bakıcı desteği çalışan annelere ödeniyor. Aylık 300 avroya çıkarılan çalışan anne eğitimli bakıcı desteği için bakıcının belirli şartlara haiz olması gerekiyor. Projeye, “www.sgkegitimlibakici.org” veya “www.sgk.gov.tr” internet adreslerinden e-devlet şifresiyle başvuru yapılabiliyor.

2019 yılında başlayan projeyle çalışan annelere verilen eğitimli bakıcı desteğisayesinde 0-24 aylık çocuğu olan ve 4/a statüsünde sigortalı çalışan anneler aylık 300 avro bakıcı desteğinden faydalanabiliyor. Çalışan anne eğitimli bakıcı desteğinden faydalanmak için e-devlet şifresi ile ilgili sitelerden başvuru yapmak ve onay almak gerekiyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği ile ortaklaşa finanse edilerek Sosyal Güvenlik Kurumunca Ankara, İstanbul ve İzmir’de hayata geçirilen Eğitimli Çocuk Bakıcıların Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi kapsamında desteklerin sürdürüldüğünü belirtti.
Çalışan Annelere Verilen Eğitimli Bakıcı Desteği Ne Kadar?Aylık 300 avrodur. Destek miktarı 2021 yılında 325 avro, 2022 yılında 350 avroya çıkacaktır. Özel gereksinimli çocuğu olan veya bekar annelere fazladan 50 avro ödenmektedir. Çocuğunuz 36 aylık olana kadar (36’ncı ay dahil) en fazla 32 ay boyunca mali destekten faydalanabilirsiniz.

SGK Çalışan Anne Eğitimli Bakıcı Desteğinden Kimler Yararlanabiliyor?
Tam zamanlı olarak ve hizmet akdiyle bir işverenin yanında çalışan (4/a sigortalısı) ve 0-24 ay arası çocuğu olan sigortalı anne, bir eğitimli çocuk bakıcısını sigortalı olarak çalıştırıp bu bakıcıya çocuğunu baktırmaya başladığında mali destekten yararlanabilir.

Çalışan Anne Desteğine Nasıl Başvurulur?

1- E-Devlet Şifresi Al: Ön kayıt yapmak için e-devlet şifresi almalısınız.

2- Ön Kayıt Yap: sgkegitimlibakici.org veya sgk.gov.tr’den e-devlet şifreniz ile ön kayıt yapmalısınız.

3- Gerekli Evrakları Hazırla: Ön kaydınızı tamamlayıp, randevu aldıktan sonra istenilen evrakları eksiksiz olarak tamamlamalısınız.

4- Kesin Kayıt Yaptır: Ön kayıt sonrası gerekli şartlar sağlandıktan sonra proje ofislerinde kesin kayıt yapılacaktır.

5- Aylık Yükümlülüklerini Yerine Getir: Kesin kayıt sonrası ödeme alabilmeniz için aylık yükümlülüklerinizi yerine getirmeniz gerekmektedir.

6- Ödemeni Al: Tüm şartların yerine getirilmesi durumunda ödemenizi alabilirsiniz.Bakıcının Taşıması Gereken Şartlar Neler? • 5510 sayılı Kanunun Ek 9’uncu maddesi kapsamında tam zamanlı olarak çalışan kadın olması, • 18 yaşını doldurmuş olması, • Anne ve çocukla aynı ilde yaşıyor olması, • Anne ya da babayla birinci dereceden akrabalık bağı olmaması (Aynı evde yaşıyorsa üçüncü derece dahil üçüncü dereceye kadar akrabalık bağı olmaması), (Örneğin çocuğun anneanne ve babaannesi proje kapsamı dışındadır. Çocukla aynı evde yaşamayan teyzesi ve halası proje kapsamına dahildir.), • Bu proje kapsamında aynı zamanda anne olarak faydalanıcı olmaması, • “0-36 aylık çocuk bakımı”nı kapsayan bir eğitim aldığını MEB, İŞKUR, MYK veya üniversitelerden onaylı sertifikayla belgelendirmesi ya da lise veya üniversitelerin ilgili bölümünden diplomayla belgelendirmesi gerekmektedir. (Bu şartları taşımak koşuluyla uzaktan eğitimler de geçerlidir.) 

• Bakıcı, çocuğa kendi evinde de bakabilir.

Kaynak: http://www.kamuajans.com/bilgi-bankasi/calisan-anne-egitimli-bakici-destegine-nasil-basvurulur-bakici-desteginden-yararlanma-sartlari-neler-h551839.html

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir