“2020 Yili Engelsiz Üniversite Ödüllerini” Almaya Hak Kazananlar Belli Oldu

Yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen “Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni”, bu yıl Kovid-19 salgını dolayısıyla video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi. 

2020 Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni’ne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, en çok ödül alan üniversitelerin rektörleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yetkililer ile üniversitelerdeki engelli öğrenci birim sorumluları katıldı. 

Törenin açılışında ödüller hakkında bilgilendirme yapmak üzere YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan bir sunum gerçekleştirdi. 

Sunumun ardından konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç Saraç, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından küresel salgın olarak ilan edilen içinde bulunduğumuz olağanüstü durum nedeniyle geçen yıl YÖK’te yüz yüze gerçekleştirilen töreni bu yıl dijital ortamda düzenlediklerini belirtti.

Salgın dönemi ile birlikte dünyada ve Türkiye’de yükseköğretim sistemlerinin önemli değişimlerle karşı karşıya olduğuna işaret eden Saraç, “Bu süreçte, üniversitelerimizin öğrenci merkezli bir yaklaşımı benimsemesi ve öğrencilerin tedirgin olmayacağı şekilde süreci yürütmelerini ayrıca önemsiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. 

– Engelli çalışmalarına yönelik öncelikli alanlar belirlendi 

YÖK 100/2000 Doktora Burs Projesinde salgına yönelik ihtiyaç duyulan alanların tespit edildiğini hatırlatan YÖK Başkanı Saraç, program kapsamında ayrıca engelli çalışmalarına yönelik öncelikli alanları belirleyerek, “Türk işaret dili, engelsiz yaşam, özel eğitim, aile psikolojisi” gibi alanlarda doktora bursu verdiklerini aktardı. 

Ergoterapi, dil konuşma terapisi alanlarında nitelikli insan kaynağını arttırmak üzere yeni lisans ve lisansüstü programların açıldığını, 8 üniversitede Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi Anabilim Dalı’nın açıldığını dile getiren YÖK Başkanı Saraç, yurt dışında “gölge eğitici” olarak bilinen kişilere akademik ortamda yetiştirmek üzere iki vakıf üniversitesinde engelli destek önlisans programının açıldığını belirtti.  ​ 

– “Dünya üniversitelerini takip ediyoruz” 

YÖK olarak, ağır pandemi sürecinde Türk yükseköğretiminin etkin bir şekilde yönetilmesi için, devletin aldığı kararlar çerçevesinde, çevik bir yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini kaydeden Saraç, “Komisyonlar, marifetiyle hızlı, esnek kararlar alarak ve alınan her kararı her gün yeniden gözden geçirerek bu süreci yönetiyoruz. Bu arada dünya üniversitelerini ve onların aldıkları kararları da takip ediyoruz.  Uzaktan öğretim yol haritamızı belirledik ve bu süreçte öğrencilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için çok sayıda kararlar aldık. Uzaktan öğretim sürecinde ise engelli öğrencilerimiz için engel grubuna göre eğitimi erişilebilir kılmak en önemli önceliğimiz oldu.” diye konuştu. 

YÖK’ün uzaktan eğitimde engelli öğrenciler için alınan tedbirleri de anlatan Saraç, “Yükseköğretim sistemimizde bugün itibarıyla öğrenci sayımız 7 milyon 852 bin 51’dir. YÖKSİS verilerine göre farklı engel düzeylerindeki bu öğrencilerimizin sayısı ise 50 bin civarındadır. Bu sayı yükseköğretim sistemimizdeki öğrencilerin yaklaşık yüzde 0,66’sını teşkil etmektedir.” diye konuştu. 

 Engelli öğrencilerin eğitim öğretim faaliyetlerine, ayrıca sosyal ve kültürel faaliyetlere de katılımına destek olmak, gerekli uyarlamaların, alt yapının ve donanımların sağlanması ve üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek üzere 2018’den bu yana Engelsiz Üniversite Ödülleri verildiğini anlatan Saraç, şunları kaydetti: 

“Engelsiz üniversite dediğimizde sadece mekan ile ilgili düzenlemeler değil, sosyal ve kültürel faaliyetleri de içinde barındıran bir üniversite tasavvur edilmelidir. Diğer taraftan bu ödüller vesilesi ile engelli bireylerin yükseköğretime tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar ayrıca sevindiricidir. Ödüller sadece fiziki erişilebilirliği değil aynı zamanda engelli öğrencilerimizin doğrudan katkı sağladığı, içinde bulunduğu sosyokültürel faaliyetleri ve eğitime erişilebilirlikte yapılan çalışmaları da içermektedir.” 

YÖK Başkanı Saraç, “Engelsiz Üniversite Ödülleri için geçen yıl 80 üniversiteden farklı kategorilerden 668 başvuru yapılmış iken, bu yıl 116 yükseköğretim kurumu tarafından yapılan başvuru sayısı 841’e ulaşmıştır.” bilgisini de paylaştı ve bayrakların alınmasına katkı sağlayan tüm akademik ve idari personele teşekkür ederek konuşmasını tamamladı. 

Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın törende yaptığı konuşmanın metni için tıklayınız. ​ 

Başkan Saraç’ın ardından konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise Engelsiz üniversitenin, toplumun tüm kesimlerinin önlerindeki fiziki, toplumsal, kültürel ve ekonomik her türlü engeli aşabildiğini, “Engelsiz Türkiye” diye adlandırdıkları ideallerinin temel unsurlarından biri olduğunu belirten Selçuk, engelli bireylerin yükseköğrenim haklarının tam, etkin ve eşit şekilde kullanabildikleri engelsiz üniversiteleri, hep beraber bölüm bölüm, fakülte fakülte ve kampüs kampüs el birliğiyle inşa etmeyi önemsediklerini söyledi. Bu ödüllerin üniversite eğitimi gören engelli öğrencilerin de sayısını artıracağını farkında olduklarını ifade eden Selçuk, her daim insanı merkeze almayan, insana önem vermeyen ülkelerin, maddi açıdan ne kadar zengin olurlarsa olsunlar insani gelişim açısından geride kaldığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından 2020 yılı Engelsiz Üniversite Ödüllerini kazanan yükseköğretim kurumları açıklandı.  ​ 

– Üniversitelerden rekor sayıda başvuru alındı 

“Yeni YÖK” tarafından 2018 yılından bu yana geleneksel olarak verilen ödüllerin üçüncüsü, her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversiteler tarafından yoğun ilgi gördü. 2020 yılı ödülleri için YÖK’e 116 üniversiteden toplam 841 adet olmak üzere rekor sayıda başvuru yapıldı. 

– “Engelsiz Üniversite Bayrakları“ ve “Engelsiz Program Nişanı”

Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim temalarıyla düzenlenen törende, yükseköğretim kurumlarına “Mekanda Erişebilirlik”, “Eğitimde Erişebilirlik” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” olmak üzere 3 kategoride “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ile farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına “Engelsiz Program Nişanı” verildi. 

– 3 ayrı kategoride “Engelsiz Üniversite Bayrakları” verildi 

Engelsiz Üniversite Bayrak ödülleri kapsamında: 

“Mekanda Erişilebilirlik Bayrağı” (Turuncu Bayrak); 431 başvuru alınırken, 41 üniversite toplamda 118 Turuncu Bayrak verildi. 

“Eğitimde Erişilebilirlik Bayrağı” (Yeşil Bayrak); 141 başvuru alınırken, bu başvurular neticesinde 8 üniversite toplamda 9 yeşil bayrak verildi. 

“Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik Bayrağı” (Mavi Bayrak); yapılan 141 başvuru sonucunda 12 üniversite toplamda 17 mavi bayrak verildi. ​

–  4 üniversiteden 66 programa “Engelsiz Program Nişanı” verildi 

Programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına verilen “Engelsiz Program Nişanı” için yapılan 114 başvuru arasından toplamda 4 üniversiteden 66 programa Engelsiz Program Nişanı verildi.              

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi 13 bayrak ödülü ile en çok bayrak ödülü alan üniversiteler olurken, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 8 bayrak ödülü ile ikinci, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ise 6 bayrak ödülü ile üçüncü sırada yer aldı. 

Ödül almaya hak kazanan üniversiteleri görmek için tıklayı​nız.

Ödülleri almaya hak kazananlara ilişkin bilgi notunu görmek için tıklayınız.

2020 Engelsiz Üniversite Ödülleri Aday Üniversiteleri görmek için tıklayınız​.

Kaynak: https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2020/2020-engelsiz-universiteler-odul-toreni-gerceklestirildi.aspx

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.