2020 Yeşil Pasaport Şartları ve Gerekli Evraklar Nelerdir?

2020 yılında yeşil pasaport alma koşulları, memurların memuriyet dereceleri ve mevkileri ile yakından ilgilidir. Son yıllarda yapılan değişiklik ile yeşil pasaportu devlet memurları dışında bazı özel kişiler de alabilmektedir. İlgili kanuna göre yeşil pasaport şartları kapsamında hususi pasaport alabileceklerin listesi şu şekilde belirtilmiştir:

  • TBMM eski üyeleri ve devlet başkanları,
  • Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan devlet memurları,
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) üyeleri,
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu üyeleri,
  • Belediye başkanları,
  • Şartları sağlayan ihracatçılar,
  • Baroda 15 yılını dolduran avukatlar

Serbest dolaşım hakkı bakımından en fazla ülkeye giriş imkanı sağlayan yeşil pasaport alabilmek için bazı kriterleri sağlamak gerekmektedir. Yeşil pasaport alma şartlarına uyarak hususi pasaport sahibi olabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

2020 yılında yeşil pasaport almak için atılması gereken adımlar bellidir. Esasında yeşil pasaport çıkarmanın bordo pasaport almaktan tek farklı yanı harç ücreti ödememek ve İçişleri Bakanlığı’na hitaben yazılmış yeşil pasaport çıkarma yazısıdır. Söz konusu talep yazısı ile birlikte yeşil pasaport çıkarmak için gerekli evrakları hazırlayarak il nüfus müdürlüğünden randevu almanız gerekmektedir. Bu belgelerin eksik olması halinde randevu almış olsanız dahi yeşil pasaport çıkarma işleminiz yarıda kalacaktır.

İkamet ettiğiniz il sınırları içinde yer alan nüfus müdürlüğünden yeşil pasaport çıkarma randevusu almanız gerekmektedir. Sizden talep edilen belgeleri eksiksiz bir şekilde hazır bulundurarak randevu saatinde il müdürlüğünde olmalısınız. Başvuru işlemlerinin ardından yeşil pasaportunuz 10 iş günü içinde belirtmiş olduğunuz ikamet adresinize gelecektir.

Yeşil Pasaport Almak İçin Gereken Evraklar

Yeşil pasaport çıkarmak için gerekli belgeler, başvuru işlemleri sırasında il müdürlüğüne ibraz etmeniz gereken evraklardan oluşmaktadır. Her pasaport başvurusunda olduğu gibi yeşil pasaport başvurusunda da önceden hazırlamanız gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeleri il müdürlüğünden alacağınız yeşil pasaport randevusundan önce hazırlamanız gerekmektedir. Yeşil pasaport çıkarmak isteyen hak sahiplerinin başvuru işlemlerinde beyan etmesi gereken belgeler şunlardan oluşmaktadır:

  • İçişleri Bakanlığı’na hitaben yazılmış yeşil pasaport çıkarma yazısı,
  • Eğer herhangi bir kamu kuruluşunda çalışansanız, bu durumda yeşil pasaport talep yazsısını ilk olarak çalıştığınız kurumdaki bu işten yetkili kişiye onaylatmanız gerekmektedir. Öte yandan emeklilik ya da çekilme sebepleri ile memurluk görevinizden ayrılmış durumdaysanız bu durumda talep yazısını yine emekli olduğunuz veya çekildiğiniz kurumdan onaylatmanız gerekmektedir.
  • Nüfus cüzdanı aslı (1 adet fotokopisinin hazırda bulundurulması faydalı olacaktır)
  • Daha önceden bordo veya yeşil pasaport çıkartılmışsa bu pasaportun aslı (Pasaportun iptal edilmesi için gereklidir.)
  • 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş)
  • Reşit olmayan ya da engelli vatandaşların kanuni temsilcilerinden muvafakatname
  • Defter bedelinin bankaya ödendiğine dair dekont veya makbuz

Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Yeşil pasaport alma hakkı bilindiği üzere sadece kanunla belirtilmiş devlet memurlarının yararlanabildiği bir haktır. Bu yüzden kanunda belirtilen kriterlere sahip devlet memurlarından ya da özel izne tabi tutulan ihracatçılardan olmanız gerekmektedir. Dolayısıyla bütün devlet memurları yeşil pasaport çıkarma hakkına sahip değildir. Devlet memurlarının birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarında bulunan vatandaşlar yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.

Bazı devlet görevlileri yeşil pasaport alma konusunda daha avantajlı olarak  kabul edilmektedir. Kamu görevlisi devlet memuru gibi kadrolu çalışanların dışında sözleşmeli çalışan kesim içinden de belirtilen derecelere uygun olan vatandaşların yeşil pasaport sahibi olması mümkündür. Yeşil pasaport sahibi olan kişiler arasında belediye başkanları da yer almaktadır. Ancak görevleri süresince bu pasaporta sahip olan belediye başkanlarının kanunen belirlenmiş görev süreleri tamamlandığında sahip oldukları yeşil pasaportlarının geçerliliği de bitmektedir. Yeşil pasaport alan kişiler arasında devlet sporcusu unvanı taşıyan atletler de yer almaktadır. Milli takım sporcularına da yeşil pasaport çıkarma imkanı sunulmaktadır.

Memurlar Dışında Yeşil Pasaport Kime Verilir?

Memurlar dışında yeşil pasaport verilen kişiler, milli sporcuların yanı sıra ihracat yapan iş adamları da olmaktadır. Kanunda yer alan kurallara göre ihracat yapan iş adamlarına da yeşil pasaport hakkından yararlanma imkanı sunulmuştur. Ancak bunun için ihracatçıların belirli kriterleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Bunların başında son 3 takvim yılında yıllık ortalama 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan firma temsilcileri arasına girmek gelmektedir. Bu şartı taşımayan ihracatçılara yeşil pasaport verilmemektedir.

Özellikle son üç takvim yılında yıllık ortalama ihracatı 1 ila 10 milyon dolar arasında olan firmalarda 1 yetkili yeşil pasaport alabilmektedir. Ancak yıllık ortalama ihracatı 10 ila 25 milyon dolar arasında olan firmalarda 2, 25 ila 50 milyon dolar arasında olan firmalarda 3, 50 la 100 milyon dolar arasında olan firmalarda 4 ve son olarak 100 milyon doların üstünde olan firmalarda ise 5 yetkiliye hususi damgalı pasaport yani yeşil pasaport verilmektedir.

Aileden Kimlere Yeşil Pasaport Çıkarılabilir?

Yeşil pasaport sahibi kimsenin ailesi içinde bazı şartları taşıyan kişiler de hususi damgalı pasaport çıkarma imkanına sahiptir. Bunlar;

  • 18 yaş altı çocuklar,
  • İş sahibi olmayan ve lisans eğitimine devam eden 25 yaş altı çocuklar

olarak belirlenmiştir. Yeşil pasaport şartları konusunda bu kriterlere uygun olan aile üyelerine de yeşil pasaport çıkartılabilmektedir.

Kaynak: https://www.akademikpersonel.org/anasayfa/2020-yesil-pasaport-sartlari-ve-gerekli-evraklar-nelerdir.html

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.